Székely Jeruzsálem

Bajna György:Hétkezdet

0000-00-00


      Reggeli híreket hallgatok. A jó hírekre vágyom egyre szomjasabban: váltogatom a csatornákat. Szávai Géza legújabb regénye a Székely Jeruzsálem megjelenése alkalmából az Esti kérdés műsor vendége volt pénteken a Budapestre szakadt író. A megismételt adást figyelem. A könyvből részletet már olvashattunk a Székelyföld folyóirat oldalain. Nagy érdeklődésre számíthat a küsmödi születésű, sok évet Gyergyószentmiklóson is alkotó író. Jó hallani ma már bölcsebb és megfontoltabb véleményét. Sokat próbált ember ő is. Bözödújfalu vízbefullasztott templomának tornya sok mindenre figyelmeztette.
      Okosan beszél, hangja mégsem tudja elfeledtetni a néhány perccel korábban halott hírt a nagyváradi Ady-szobor meggyalázásáról. Besározták és megrongálták a nemrég kijavított szobrot - visszhangzik. Történt mindez Nagyváradon. A szoborgyalázók ideje ismét feljövőben? Nem csak Kolozsváron divatos e foglalatosság?
      Szávai könyve a türelmesség példájának krónikája.
      A nagyváradi szoborgyalázás annak ellenpontja. Szerencsére van harmadik hír is: Marosvásárhelyen egész alakos Petőfi-szobrot avattak szombaton. (Hunyadi László alkotását). Volt a városnak még Petőfi szobra. Eltüntette a türelmetlenség. (Talán nemsokára újraszülethet alkotója, a tragikus sorsú Köllő Miklós szobrászművész, szülőfalujában: Gyergyócsomafalván?!)
      Homlokegyenest ellentétes információkkal kezdhetem a hetet.
      Így zajlik az élet Erdélyben.